logo

Over ons

Ton Theon: producten met het hart, de warmte en de kracht van de Goden.

In september 2020 vertrok ik in mijn eentje naar het diepe Zuiden van de Peloponnesos, de Mani, om mijn droom te volgen en een eigen olijfoliebedrijfje op te bouwen. De regio Mani staat bekend om haar olijven en olijfolie, die zelfs de beste van de wereld genoemd worden. De olijven uit Kalamata zijn bekend, maar de Mani-variant minder. Ik wil daar verandering in brengen.

Oogst

In november 2020 startte ik met oogsten in de olijfgaarden voor verschillende werkgevers. Dat is hard werken, want je staat 8 tot 10 uur per dag in de volle zon terwijl je met een machine van 20 kilo olijven uit de bomen haalt.

Op de grond liggen netten die de olijven opvangen. De netten zijn, op z’n Grieks, versleten en zitten vol gaten. Je verplaatst de netten met de hand en moet ervoor zorgen dat de olijven niet door de gaten vallen. Pas na het oogsten van 4 bomen kun je een juten zak helemaal vullen met olijven. Zo’n zak van ongeveer 50 kilo draag je naar een verderop geplaatste wagen. Je moet de juten zak zodanig op je schouder plaatsen dat je rug recht staat en het gewicht recht omlaag op je lichaam rust. Als je dat niet doet, dan voel je de spieren in je rug bezwijken terwijl je loopt. Wanneer je de netten verplaatst om alle bomen te kunnen bereiken, moet je ook de generator of accu verplaatsen waarop de machines aangesloten zijn. Dat is niet eenvoudig. De generator en de accu zijn loodzwaar en het landschap zeer ongelijk en bezaaid met grote stenen onder de netten. Meer dan tweemaal per dag val je dus plat op je gezicht. De zakken worden nog dezelfde dag naar de koude olijfpersfabriek gebracht. De volgende dag kun je de containers met olie daar ophalen. Dit dagelijkse proces beslaat ongeveer 2 maanden.

Olie

Olijven oogsten is zwaar werk, maar wat je ervoor terugkrijgt is fantastisch. Alsof de smaak van de olijfolie beter wordt naarmate er meer bloed, zweet en tranen in zijn gestoken. Mijn doel is om de olie hier in Nederland voor Westerse prijzen te verkopen, zodat ik de olijfplukkers in Griekenland een beter salaris kan bieden voor het harde werk dat ze verrichten. Dat verdienen ze!

 

Gezond en sterk

Niet alleen de planten en bomen groeien uitstekend in deze streek, maar ook de mensen floreren hier. De omgeving heeft iets magisch: ruw landschap, warm weer, nauwelijks regen, zeewind, bergen, wilde flora, en allerlei insecten en slangen. De combinatie van al deze elementen met het eten van fantastische groenten, vruchten en olijfolie maakt de mens in de Mani sterker. Ik zag dagelijks zeer oude mensen in de moestuin werken, vee verzorgen, koken voor de hele familie en zelfs stenen sjouwen.

Belofte

 

Mijn ambitie is om ieder jaar de allerbeste olijfolie te kopen en aan te bieden in Nederland en andere West-Europese landen. Wie de olijfolie van Ton Theon koopt, bemachtigt de hoogste kwaliteit, gezondheid en een uitstekende smaak. Dat is mijn belofte!

De Mani is een streek die overduidelijk niet door mensen is gemaakt. Daarom heb ik mijn bedrijf “Ton Theon” (των θεών = Van de Goden) genoemd. De Mani geeft alles en iedereen kracht. En dat doet ook de olijfolie die ervandaan komt. Geniet ervan! 

Joep Pieter Van Berlo
Ton Theon – των θεών

Verified by ExactMetrics