logo

Veelgestelde vragen

Wanneer is olijfolie extra vierge?

 

Een olijfolie is extra vierge wanneer de zuurtegraad lager is dan 0,8. De extra vierge olijfolie van Ton Theon ligt altijd tussen de 0.1 en 0.3, dus dat is een optimale waarde.

Kun je koken met extra vierge olijfolie?

 

Het is al heel lang een mythe dat je niet kunt bakken, braden of frituren met extra vierge olijfolie omdat het rookpunt op 180 graden Celsius ligt. Nou blijkt door verscheidene onderzoeken en experimenten gedaan door universiteiten en organisaties die zich bezighouden met de gezonde componenten van extra vierge olijfolie, dat extra vierge olijfolie wel degelijk gebruikt kan worden om mee te bakken, braden en zelfs frituren. Het schijnt de meest stabiele olie te zijn om mee te bakken desondanks het rookpunt op 180 graden Celsius ligt. Ook blijken bepaalde groenten zoals tomaten, aubergines en pompoenen alleen maar meer antioxidanten te hebben nadat ze gebakken zijn in extra vierge olijfolie, en dus gezonder worden. Meer informatie over deze onderzoeken en experimenten zijn te vinden in de beschrijving van onze flessen olijfolie onder de hyperlink van “vele gezondheidseffecten”. 

Waar kan ik de olijfolie het beste bewaren?

 

Extra vierge olijfolie is zeer gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Om de gezonde componenten te behouden, is bewaren op een koele en donkere plek daarom het beste. De flessen waarin de Ton Theon olie is gebotteld, zijn UV-werend en laten dus geen UV-licht door. Dit betekent dat de fles in principe gewoon in de keuken kan staan, maar liefst wel op een koele plek.

Waarom is de extra vierge olijfolie van Ton Theon duurder dan die in de supermarkt om de hoek?

 

Het is bekend dat veel olijfolie die als extra vierge in de winkel wordt verkocht geen echte extra vierge is. Het is daarom verstandig altijd de pH-waarde te checken die op de fles of het blik wordt vermeld. Als er geen pH-waarde op staat, dan is het vrijwel zeker geen extra vierge olijfolie. Als die waarde hoger is dan 0.8, dan is het met zekerheid geen extra vierge olijfolie. Veel olijfoliën zijn vermengd met olijfolie uit eerdere jaren of zelfs geheel andere olie om een hogere productie te kunnen leveren. Wanneer een bedrijf, net als Ton Theon, de waarden kan garanderen en de streek van afkomst aangeeft, dan staat het vast dat de hoogst mogelijke kwaliteit wordt geleverd. Ton Theon publiceert jaarlijks de chemische waarden van zijn olijfolie.

Verified by ExactMetrics